Akoestische isolatie en absorptie

Akoestiek

Spijtig genoeg wordt de geluidsoverlast in onze omgeving steeds groter.  Het straat- en luchtverkeer wordt intenser en de bevolkingsdichtheid neemt stilletjesaan toe.

Als men bouwt is het dus belangrijk om al bij het ontwerp van het gebouw ook aan de akoestiek te denken. Achteraf ingrijpen, wanneer er geluidsproblemen blijken op te treden, leidt meestal tot dure, ingewikkelde ingrepen, die niet altijd het gewenste resultaat opleveren. Wil men een akoestisch comfortabele woning -of ander gebouw- optrekken, dan is het noodzakelijk om dit reeds in de ontwerpfase te voorzien.  De materiaalkeuze, de technische uitvoering, de oriëntatie van het gebouw, de schikking van de ruimtes  ... zijn stuk voor stuk punten die de akoestische kwaliteit van het project bepalen.

Wil men van een goed akoestisch comfort genieten, dan moeten de nodige maatregelen getroffen worden tegen luchtgeluid en tegen contactgeluid.

Een correcte keuze van ruwbouwmateriaal kan hierbij helpen.  Kampioen inzake akoestische isolatie is Silka.  Dat is het gevolg van de hoge massa van kalkzandsteen. 

Maar ook Ytong en Hebel cellenbeton scoren prima, vooral dan in geluidsabsorptie (luchtgeluid - nagalm).

Om de voortplanting van contactgeluid te verminderen (geluid dat een constructiedeel rechtstreeks in trilling brengt) is een juiste technische uitvoering van de verbinding tussen de verschillende constructiedelen van essentieel belang.

Binnen de appartementsbouw is het zeer belangrijk om een goede scheidingsmuur tussen de wooneenheden te bekomen.  Silka zet daar uitstekende prestaties neer. Lees hierover meer in het nieuwsbericht.