Eigenschappen

 • Welke eigenschappen maken de Ytong blokken uniek?

  Ytong blokken bieden optimale constructieve mogelijkheden, zijn licht van gewicht, warmte-isolerend, in staat warmte te accumuleren (en later weer af te staan), ongevoelig voor vocht, geluidsisolerend, brandwerend en vorstbestendig. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en duurzaam.

 • Waaraan dankt Ytong cellenbeton zijn lichte gewicht?

  Cellenbeton is licht van gewicht doordat het voor meer dan de helft bestaat uit met lucht gevulde cellen. Dit wordt ook wel ‘versteende lucht’ genoemd. Het voordeel hiervan is dat de blokken makkelijk hanteerbaar zijn. Dat maakt sneller en efficiënter bouwen mogelijk. Bovendien kan de fundering van een bouwwerk meestal lichter worden uitgevoerd, wat een financieel voordeel oplevert.

 • Is Ytong cellenbeton een goede isolator?

  Ytong cellenbeton heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Dat is te danken aan de met lucht gevulde cellen in het materiaal. Al die minuscuul kleine cellen hebben een gesloten structuur. Dat wil zeggen dat de lucht binnenin niet kan bewegen. Stilstaande lucht is de best denkbare isolator.

 • Verliest Ytong zijn goede isolatiewaarde in de loop der jaren?

  Ytong is een steenachtig isolerend materiaal dat anorganisch, onrotbaar en schimmelvrij is. De isolatiewaarde van uw muur blijft in droge toestand steeds behouden. Bij een klassieke muuropbouw met bijkomende isolatie is het intact blijven van het isolatiemateriaal echter niet te garanderen.

 • Voldoet een Ytong muurconstructie zonder extra isolatie aan de huidige EPB-eisen?

  Ja. Een woning opgetrokken met Ytong blokken afgewerkt met een gevelsteen, crepi, of aan andere afwerking, voldoet aan de huidige EPB eisen zonder dat het nodig is bijkomend isolatiemateriaal te gebruiken.  Ytong heeft in zijn gamma zelfs blokken waarmee men monolitische muren voor passiefhuizen kan optrekken.

 • Kan ik met Ytong blokken koudebruggen voorkomen en zo EPB-aanvaarde bouwknopen realiseren?

  Ja. Ytong blokken isoleren zo goed dat geen koudebruggen kunnen ontstaan. Een koudebrug is een locatie in een geïsoleerde constructie waar in hoge mate warmtegeleiding (warmtetransport) kan plaatsvinden. Als gevolg daarvan koelen deze locaties aan de binnenzijde van de constructie sterk af. Daardoor kan oppervlaktecondensatie ontstaan. Die kan op zijn beurt zorgen voor schimmelvorming. Gezien de negatieve connotatie van de term koudebrug, heeft de overheid besloten om het begrip bouwknoop in te voeren. Bouwknopen zijn de plaatsen in de bouwschil waar mogelijk extra warmteverlies zal plaatsvinden. Bekende voorbeelden zijn de aansluiting van een geïsoleerde vloer ter hoogte van een gevel, en fundering- en dakaansluitingen (dakopstanden). Ytong is voor deze bouwknopen een uitstekende oplossing.

 • Is Ytong sterk genoeg?

  Ytong blokken zijn uitermate geschikt om zowel dragende als niet-dragende muren van een gebouw op te trekken. De sterkte van de Ytong muren is te danken aan het feit dat de voegen gelijmd worden met lijmmortel (dunne voegen) en dat de blokken niet hol zijn.  Dit in tegenstelling tot de traditionele bouwsystemen waarbij men holle stenen vermetst.

 • Is Ytong cellenbeton onbrandbaar?

  Ytong is een onbrandbaar bouwmateriaal. De unieke combinatie van een celstructuur met stilstaande lucht geeft het materiaal deze opmerkelijke eigenschap. Bij een eventuele brand behoudt cellenbeton al zijn eigenschappen. Het vervormt dus ook niet. Dat voorkomt niet alleen dat een brand zich uitbreidt, maar zorgt er ook voor dat de hitte van een brand efficiënt wordt geweerd.

 • Ytong is in staat warmte te accumuleren. Wat betekent dat?

  Warmte-accumulatie betekent dat een materiaal in staat is warmte tijdelijk op te slaan en later gecontroleerd weer af te geven. Dat vermogen heeft tot gevolg dat de buitentemperaturen pas na verloop van tijd van invloed zijn op de binnentemperatuur. Extreme warmte heeft pas  invloed op de binnentemperatuur van een gebouw na meerdere uren, maar dan heeft de natuur in de meeste gevallen al voor afkoeling gezorgd. Kortom: koel in de zomer en behaaglijk in de winter.

 • Kan Ytong cellenbeton tegen vocht?

  Ja, Ytong is ongevoelig voor vocht. Het bouwmateriaal kan dus zonder problemen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals badkamers. Ytong wordt dan ook voor gebruikt voor het optrekken van badkamermuren, bad- en doucheombouw, en andere vochtige toepassingen.

 • Kan Ytong cellenbeton tegen vorst?

  Ytong blokken die op een correcte manier verwerkt zijn en bijgevolg droog zijn, lopen geen risico op vorstschade.

 • Hoe brandwerend is een wand van Ytong blokken?

  De brandwerendheid van een wand uit Ytong blokken varieert naargelang de verwerking. Wij verwijzen daarvoor naar onze technische documentatie, maar u kan ons natuurlijk steeds contacteren met specifieke vragen hieromtrent met betrekking tot uw project. In elk geval moeten de blokken steeds volledig gelijmd worden, dus ook de kopse voegen.

  • Kan ik voorwerpen bevestigen aan Ytong muren?

   Jazeker. Ondanks het lichte gewicht is een wand van Ytong cellenbeton stevig en daarmee prima geschikt voor het bevestigen van voorwerpen. Voor lichte voorwerpen volstaan gewone gegalvaniseerde nagels, voor het bevestigen van zwaardere voorwerpen is een Gunnebo-nagel of Hema-nagel ideaal.  Voor het bevestigen van radiatoren, ramen en deuren, keukenmeubels of toestellen zijn in de handel verschillende pluggen voorhanden.