Ervaringen

'Ik werd met open armen ontvangen in een optimistische werksfeer'

Davy Steveninck

'Ik werk hier nu net een maand, en tot nu toe liep alles fantastisch. Ik werd met open armen ontvangen en kreeg veel uitleg.  Deze job is financieel aantrekkelijker dan waar ik vroeger werkte, en bovendien is het bij Xella veel makkelijker om verlof te nemen. Bij mijn vroegere werkgever was de werkbezetting zo nipt dat vakantie inplannen geen sinecure was. Ik ben elektricien op de productieafdeling en werk in shiften. Terwijl de machines draaien sta ik mee stand-by om problemen op te vangen, daarnaast doe ik preventief onderhoud. Wat me opvalt, is dat de collega's bereidwillig zijn om te helpen en ook gráág werken. De sfeer is bijzonder optimistisch en gemoedelijk. Daarnaast ben ik blij dat de besturingssystemen hier heel up-to-date zijn. En dat er zo ecologisch mogelijk wordt gewerkt. Ik heb ondertussen al een opleiding gekregen voor de waterzuivering. Water wordt hier namelijk zoveel mogelijk hergebruikt. Kortom: ik ben blij dat ik hier terechtgekomen ben.'

 

Davy Steveninck (30), electricien bij Xella BE

'Dankzij de flexibiliteit van Xella kan ik werk en privé perfect combineren'

Carine Gybels

'Ik ben in juni 2007 gestart als credit controller op de boekhouding. Voordien had ik heel wat watertjes doorzwommen, van PR tot het geven van trainingen. Maar onregelmatige werkuren en verre afstanden zijn nu eenmaal niet evident als je drie kinderen hebt. We wonen in Sint-Gillis-Waas, dus één van de criteria voor een nieuwe baan was dat ik de Schelde niet meer zou moeten oversteken. We weten allemaal dat de Kennedytunnel een hel is. Uiteindelijk heeft een extern bureau me voorgesteld om bij Xella te gaan werken op de boekhouding. Het was even aanpassen toen ik in een regelmatiger werkritme terecht kwam, maar ik ontdekte al snel de positieve kanten: als sociaal mens genoot ik van de contacten met klanten, de job is zeer afwisselend, en ik kon mijn talenkennis goed gebruiken. Toen ik in 2011 tien maanden thuis moest blijven door een voetblessure, ontdekte ik pas écht hoe Xella omging met personeel. Mijn taken werden overgenomen door een collega, dus mijn job was eigenlijk ingevuld toen ik uiteindelijk terug kwam werken. Heel wat bedrijven zouden me op straat gezet hebben, maar Xella heeft meteen een oplossing gezocht. Ze zochten naar een functie waarin ik mijn sterktes kon benutten, wat toch enige creativiteit vroeg van de personeelsdienst. Uiteindelijk ben ik deels verantwoordelijk geworden voor de coördinatie in het Verenigd Koninkrijk en deels assisteer ik de binnendienst Ytong- en Silka-blokken. Het financiële aspect en de vereiste talenkennis passen inderdaad perfect bij mijn profiel. Ik kreeg meteen de nodige opleidingen en volgde enkele demodagen. Als ik op mijn professionele parcours terugkijk, kan ik wel zeggen dat ik er altijd op vooruitgegaan ben. Bovendien kan ik mijn privéleven perfect regelen, dankzij de flexibele uren en de mogelijkheid om negentig procent te werken.”

 

Carine Gybels (46), commerciëel assistent bij Xella BE

'Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen om me te bewijzen'

Tom De Bock

'Ik ben hier bijna tien jaar geleden helemaal onderaan de ladder begonnen als interim arbeider. Het begon met wat kleine werkjes, vervolgens werd ik heftruckchauffeur en stond ik aan de zaagmachine. Zoals je ziet, ben ik niet groot en gespierd, misschien is dat de reden dat ik na verloop van tijd rugproblemen kreeg. Toen ik terugkwam na drie maanden ziekteverlof kreeg ik het aanbod om technisch tekenaar te worden. Ik had al twee jaar avondschool voor aannemer achter de rug, en dus kon ik wel een plan lezen, maar voor de rest heb ik alles moeten leren. Ik kreeg een opleiding AutoCAD, maar het moeilijkst bleek om inzicht te krijgen in de plannen. Mijn werk is om een plan in te vullen met Xella producten, en daarin leer ik nog elke dag bij. Ondertussen doe ik deze job zes maanden, en moet ik nog dagelijks hulp vragen omdat bepaalde zaken toch wel complex zijn. Hoe ze het hebben aangedurfd om mij deze kans te geven, dat weet ik niet. Tussen twee jobs door ben ik heel even coördinator geweest van Silka producten, en misschien hebben ze toen opgemerkt dat ik meer in mijn mars heb. Ik heb toen effectief heel hard gewerkt, en wellicht is dat toch iemand opgevallen. Natuurlijk is het heel tof als je daarvoor appreciatie krijgt. Soms mis ik de mannen van de productieafdeling wel eens, moet ik toegeven. Er is namelijk een groot verschil in sfeer tussen arbeiders en bedienden. Onder arbeiders wordt veel losser gebabbeld over het weekend en privézaken. Dat heb je onder bedienden toch wat minder, de beleefdheid overheerst. Dus ja, af en toe mis ik wel eens een schuin mopje... Maar ik ben reuzeblij met de kansen die ik hier gekregen heb.”

 

Tom De Bock (29), technisch tekenaar bij Xella BE