Lateien

 • Wat is een latei?

  Een latei is een draagbalk die dient als horizontale overspanning boven een deur-, venster- of schoorsteenopening. Er zijn dragende en niet-dragende lateien. De functie van een dragende latei is het opvangen van het gewicht van het muurdeel dat zich boven het te overspannen bouwdeel bevindt. Ook worden lateien gebruikt om het gewicht op te vangen van een eventueel bovenliggende vloer. Niet-dragende lateien hebben slechts de functie van vulstuk. Door de grote afmetingen kunnen lateien een opening in één keer overspannen om tijd te besparen. Ook zorgen ze ervoor dat deur- en raamkozijnen vrij blijven van het bovenliggende bouwdeel. Er is een uitgebreid assortiment Ytong lateien en U-lateien.

 • Welke Ytong lateien zijn er?

  Er is een uitgebreid assortiment Ytong lateien en Ytong U-lateien dat afgestemd is op de verkrijgbare Ytong blokken.  Dat maakt de lateien makkelijk en snel te verwerken.
  Ytong lateien zijn gewapende balken in cellenbeton om boven deur- en raamopeningen te plaatsen.
  Ytong U-lateien worden ingezet op plaatsen waar de gewone Ytong lateien de optredende belasting niet kunnen dragen of wanneer de overspanning groter is dan 2,60 m.  Deze U-lateien worden opgevuld met gewapend beton of met een metalen profiel én beton om tot de gewenste draagkracht te komen.

 • Welke voordelen hebben Ytong lateien?

  Een in het werk gemonteerde Ytong latei is goedkoper dan veel alternatieve lateien. Bovendien geniet uw project zo overal van de voordelige eigenschappen van cellenbeton.

  Verdere voordelen:

  • eenvoudig te plaatsen.
  • geen extra voorzieningen nodig om koudebruggen te voorkomen.
  • creatieve mogelijkheden: verschillende diktes mogelijk of toe te passen als ornament.
 • Hoe verwerk ik een Ytong latei?

  Op de kop van de lateien bevindt zich een pijl die de plaats van de hoofdwapening aanduidt. Deze pijl moet bij plaatsing naar beneden wijzen, behalve bij de lateien met een breedte van 36,5 cm. Hierbij moet de pijl naar boven wijzen.
  De minimum opleglengte bedraagt 200 mm.

 • Hoe sterk zijn Ytong lateien?

  Xella heeft voor alle standaard lateien de maximaal toelaatbare belasting vastgesteld. Dat is noodzakelijk om te voorkomen dat een latei doorbuigt of scheurt. In het ergste geval brengt de latei de belasting zelfs over op het onderliggende constructiedeel. De sterkte van een latei is afhankelijk van de wapening en de afmetingen, waarvan de overspanning doorslaggevend is.