Lateien

Ytong Lateien

Xella beschikt over een uitgebreid pakket lateien, U-lateien en U-blokken. De samenstelling en afmetingen zijn afgestemd op die van de blokken, wat de verwerking ervan vergemakkelijkt. Daarnaast kunnen de lateien, bijvoorbeeld om koudebruggen te voorkomen, ook worden toegepast in niet-cellenbetonnen constructies.
Een dragende Ytong latei vangt het gewicht op van de muur of de vloer boven het te overspannen bouwdeel. Niet-dragende lateien hebben slechts de functie als vulstuk, waarbij de wapening geen rol van betekenis speelt. Door de grote afmetingen kunnen ze een opening in één keer overspannen, wat tijdbesparend is. Ook zorgen ze er voor dat het deur- of raamkozijnen vrij blijven van het bovenliggende bouwdeel. Ytong lateien hebben de volgende voordelen:

  • in het werk gemonteerd is een Ytong latei goedkoper dan vele andere
  • eenvoudig te plaatsen, er zijn geen extra voorzieningen nodig om koudebruggen te voorkomen
  • creatieve mogelijkheden door in dikte te variëren of de latei gewoon als (niet-dragend) ornament toe te passen

Ytong U-lateien worden gebruikt wanneer de gewone Ytong lateien de optredende belasting niet meer kunnen dragen of wanneer de overspanning groter dan 2,60 m is.  Ze kunnen eveneens als ringbalk of kolom gebruikt worden.  Deze lateien worden opgevuld met gewapend beton, of met een metalen profiel met beton.
Ytong U-blokken kunnen gebruikt worden om ringbalken, verdeelsloffen en dergelijke te realiseren.  Om het transport te vergemakkelijken, worden de U-blokken niet-uitgehold op de werf geleverd.  De voorgesneden lamellen kunnen gemakkelijk met een schroevendraaier uit de blokken gehaald worden.