Luchtdichtheid

Wie energiezuinig wil bouwen, moet luchtdicht bouwen. Dat is een primaire vereiste om geen energie verloren te laten gaan via kieren en spleten. Want zowel koude lucht die ongecontroleerd de woning binnenstroomt, als opgewekte warmte die je huis via kieren en spleten uitwaait, kosten onnodig geld. En dan is er nog het ongemak van tocht in je woning.
Ook in het kader van de huidige EPB-wetgeving is het noodzakelijk om met je nieuwbouw goed te scoren inzake luchtdichtheid. Een goede score leidt tot een beter E-peil, kan zelfs een verschil maken van 10 punten. Wetende dat je vandaag nog slechts maximum 60 E-punten mag behalen (E50 in 2015 --> E40 in 2018 --> E35 in 2020 --> E30 in 2021) is het duidelijk dat luchtdichtheid van je woning veel uitmaakt. 
Luchtlekken kunnen met blowerdoor-tests opgespoord worden tijdens de opbouw. Op die manier kan er eventueel nog verbeterd worden. De score van luchtdichtheid wordt uitgedrukt in n50 h-1, dwz hoeveel keer per uur de luchtinhoud van je huis door de kieren verloren gaat bij een drukverschil van 50 Pascal (dit drukverschil constateert men wanneer het buiten hard waait). Een gewone woning scoort gemiddeld 5 tot soms zelf 12 h-1, een laagenergie 1 à 1,5 h-1. Een passiefhuis vereist een waarde n50 lager dan 0,6 h-1!

Hebel en Ytong cellenbeton scoort prima wat luchtdichtheid betreft

Een luchtdichte woning bouwen begint al met een juiste keuze ruwbouwmaterialen.  Massieve bouw zoals met Ytong, Hebel of Silka, biedt een zeer geringe kans op luchtlekken.  De volle materialen worden gelijmd, wat luchtdichte voegen met zich meebrengt.  Dit in tegenstelling tot traditionele ruwbouw met binnenmuur, buitenmuur en spouw die erg gevoelig voor luchtlekken zijn door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen.

Ytong en Hebel hebben geen holle ruimtes, zoals bijv. traditionele snelbouwstenen. Er circuleert dus geen lucht in de muren zelf en er is geen risico op het creëren van luchtlekken bij het plaatsen van bijv. stopcontacten. Sommige Silka blokken hebben een gecontroleerd voorzien gatenpatroon voor leidingen zodat beschadiging van de bouwblokken en de luchtdichtheid vermeden wordt.  Door de hoge massa zorgt Silka bovendien voor thermische inertie in je woning, wat bij luchtdicht bouwen belangrijk is voor je binnencomfort.

Voor het dak is Hebel cellenbeton een gemakkelijke en betrouwbare oplossing.  De dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijkertijd.  Ze sluiten perfect op elkaar aan, wat de luchtdichtheid bevordert, en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd, net zoals bij de Ytong-blokken trouwens.

Ytong, Silka en Hebel maken een wereld van verschil voor je woning. Een woning met een massieve schil is namelijk vanaf de basis al luchtdicht.

Xella heeft een team van gespecialiseerde medewerkers ter beschikking om u raad te geven voor uw project, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Aarzel niet ons te conctacteren.

Lees ook : Testen aan de Universiteit Gent bewijzen perfecte luchtdichtheid van Silka kalkzandsteen.