Milieu en recyclage

Silka kalkzandsteen kleuterschool

SILKA is bij uitstek een natuurlijk product. Amper een eeuw geleden werden woningen en andere gebouwen (zoals kathedralen) nog opgetrokken met natuurlijke kalkzandsteen, afkomstig uit groeven. Het moderne productieproces is in essentie een versnelde weergave van het natuurlijke proces. SILKA is dan ook een uitgesproken gezond product. Respect voor het milieu is gewaarborgd op alle vlakken: grondstoffen, productie, verpakking en gebruik.

Door het gebruik van kalkzandsteen is minder verwarming of koeling noodzakelijk, wat automatisch leidt tot een daling van het energiegebruik. En daar ligt nu net de focus van het milieubeleid van Xella. Verreweg het grootste deel van de CO2-uitstoot is immers het gevolg van de wereldwijde energievraag en de manier waarop we aan die vraag voldoen.

Zowel de Ytong cellenbeton verdiepingshoge panelen als de Silka kalkzandsteen woningscheidende wanden van Xella kregen het DUBO certificaat van duurzame en milieuvriendelijke bouwproducten. Dit prestigieuze keurmerk wordt uitgereikt door het onafhankelijke Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). In de NIBE milieuclassificatie staan Ytong en Silka in een toppositie omdat voor de productie geen vervuilende grondstoffen nodig zijn, de materialen op lage temperatuur worden verhard en volledig recycleerbaar zijn.

‘De Groene Motor’ doorloopt aan de hand van vragen en antwoorden de levenscyclus en de milieuprestaties van de Xella bouwtoepassingen vervaardigd uit kalkzandsteen (Silka) en cellenbeton (Ytong, Multipor en Hebel). Centraal staan energiezuinige systemen voor bouwen en renoveren.

Lees alles over duurzaam bouwen.