Passief of BEN

Een passief- of BEN huis met Xella materiaal

Een passiefhuis is een gebouw waarin zonder een actief verwarmings- en aircosysteem een aangenaam leefklimaat kan worden bereikt, zowel in de zomer als in de winter. Dit kan door de vraag naar energie te beperken en optimaal gebruik te maken van de passieve warmte van de zon, apparatuur in huis en de lichaamswarmte van de aanwezige mensen. Het totale energieverbruik in een passiefhuis is ongeveer vier keer lager dan het gemiddelde verbruik in traditionele nieuwbouwwoningen. Het doel van een goed doordacht passiefhuis is dus om zowel geld als energie te besparen. Passief bouwen zorgt dus voor een win-win situatie.
De passiefwoning heeft 6 basisprincipes:

  • doorgedreven isolatie van de bouwschil
  • extreme luchtdichtheid
  • optimale benutting van zonnewarmte en -energie
  • energieterugwinning uit ventilatie
  • gebruik van energiezuinige huishoudapparaten
  • gebruik van passieve energie (zon, mensen en apparatuur

 

In Europa, en dus ook in België, is het de bedoeling om op termijn nog verder te gaan en zoveel mogelijk BEN-gebouwen (bijna- energieneutraal) te bekomen. Voor nieuwbouwwoningen zou dit vanaf 2021 in Vlaanderen de standaard worden.  De weinige energie die nog nodig is in zulke gebouwen, moet uit groene energiebronnen gehaald worden.  Vandaag BEN bouwen is zeker een slimme keuze. Er is niet enkel de besparing op energiekosten, maar wie voorloopt op de standaard wordt extra beloond door verschillende regeringsmaatregelen.

 

Xella is een pionier op het vlak van passief en bijna-energieneutraal bouwen en heeft inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met passiefbouw. Met de vooruitstrevende producten van Silka en Ytong kan men zonder problemen laagenergiewoningen en passiefhuizen bouwen. De kalkzandsteenblokken en -elementen van Silka en de cellenbetonblokken van Ytong combineren gunstige fysische eigenschappen met gemakkelijke verwerking. Daarnaast beschikken ze over uitstekende waarden als het gaat om warmtegeleiding, volumieke massa, warmtepenetratie-vermogen, warmteaccumulatie en afkoelgedrag.
 

Bij een passief of BEN-gebouw is de aandacht voor eventuele koudebruggen van groot belang. Ytong muren hebben als voordeel dat koudebruggen door de warmte-isolerende werking worden geminimaliseerd en uitgesloten, terwijl tegelijk hoge druksterkten mogelijk zijn.

 

Een passiefhuis moet voldoen aan 3 voorwaarden:

1. Netto energiebehoefte voor verwarming ≤ 15 kWh/m²jaar
2. Luchtdichtheid n50 ≤ 0,6 h-1
3. Temperatuuroverschrijdingsfrequentie boven 25°C ≤ 5%

 

Het eisenpakket voor een BEN-gebouw ligt nog niet vast.  Wat wel vaststaat is dat er een minimum aan hernieuwbare energiesystemen aanwezig moet zijn. Dat wil o.a. zeggen dat de 15 kWh per m² per jaar voor verwarming en koeling van een passiefwoning moet verkregen worden via een eigen groene energiebron.

 

Lees ook : Testen aan de Universiteit Gent bewijzen perfecte luchtdichtheid van Silka kalkzandsteen.