Geschiedenis

geschiedenis Silka kalkzandsteen

Natuurlijke zandsteen wordt sinds oudsher als bouwsteen gebruikt. Zovele historische gebouwen uit de vroege 'Maasarchitectuur' (De "Slevrouwe" basiliek van Maastricht, de Sint-Bartholomeus en andere kerken te Luik), over de gotiek (de meeste van onze kathedralen zoals die van Antwerpen, Brussel en Sint-Baafs te Gent) tot de latere profane gebouwen zoals de stadhuizen van Brussel en Leuven en het sierlijke huis van de Vrije Schippers aan de Graslei te Gent, getuigen nog steeds van een bouwtraditie met zandsteen.
Deze voorbeelden uit de antieke wereldarchitectuur die gedurende eeuwen de tand des tijds doorstaan hebben, vormen een prachtig bewijs van de degelijkheid van kalkzandsteen. Ongeveer 100 jaar geleden werd de steen als het ware opnieuw uitgevonden. Men had namelijk een manier gevonden om op industriële wijze het natuurlijke ontstaansproces van kalkzandsteen te imiteren en te optimaliseren. Silka is daarvan het resultaat.
Het spreekt voor zich dat je enkel met een fabrieksmatige productie een constante kwaliteit kan garanderen tegen een redelijke prijs. Hierdoor voldoet Silka zonder problemen aan de steeds strengere eisen in de bouwsector. Kalkzandsteen behaalt goede punten op alle vlakken: draagkracht, thermische en akoestische isolatie, esthetiek, maatvastheid, verwerkingsgemak, vochtweerstand, brandweerstand en niet in de laatste plaats milieu en gezondheid.