Specifieke toepassingen

 • Kan ik met Silka kalkzandsteen ook brandwerende wanden optrekken?

  Jazeker. Kalkzandsteen is een onbrandbaar materiaal. In combinatie met de andere voordelen maakt dat van Silka een uitstekend bouwproduct voor het optrekken van brandwerende wanden. In principe kan dat op dezelfde manier als elke andere wand. Extra aandacht verdienen de aansluitingen: die moet u brandwerend afwerken. De afdeling Bouwtechnisch advies van Xella staat u graag met advies terzijde.

 • Hoe lang is een wand van Silka kalkzandsteen in staat een brand tegen te houden?

  Silka als bouwmateriaal behoort inzake brandreactie tot de klasse A0 van niet-brandbare bouwstoffen. De brandwerendheid van Silka-muren is afhankelijk van het type muur (dragend of niet-dragend) en de dikte van de muur. U kan hiervoor best contact opnemen met Xella.

 • Hoe trek ik een brandwand van Silka kalkzandsteen op?

  In principe trekt u een brandwand met Silka op precies dezelfde manier op als elke andere wand. Houd wel rekening met de volgende aandachtspunten. Steun niet-dragende brandwerende wanden altijd aan de bovenzijde om uitbuiging bij brand te voorkomen. Bescherm brandwerende wanden die bovendaks doorlopen tegen weersinvloeden. Bekleed stalen kolommen met brandwerend materiaal. Staal kan bij brand vervormen en daarmee de constructie van de brandwand verzwakken. Voer aansluitingen met beton- en staalconstructies flexibel en brandwerend uit. Plaats bij koude dilatatievoegen (zie Dilateren) de blokken met de profilering strak tegen elkaar. Breng geen onbeveiligde doorvoeren aan in de brandwerende wand; dat brengt de brandwerendheid in principe terug tot 0 minuten!

 • Wat is een Silka Klimaatwand?

  De Silka Klimaatwand is een wandoplossing met Silka die werkt op basis van stralingswarmte. Silka levert Klimaatwandblokken met aan één zijde vooraf aangebrachte sleuven (diepte 30, breedte 20 mm, afstand h.o.h. 150 milimeter). In deze sleuven komt een polyethyleen leiding waarin water van 30° tot 50°C circuleert. Het water zorgt ervoor dat de wand warmte gaat uitstralen. Stralingswarmte zorgt snel voor een behaaglijke temperatuur.

 • Heb ik voor een Silka Klimaatwand ingewikkelde installaties nodig?

  Een Silka Klimaatwand kan worden aangesloten op een gewone HR cv-ketel of kan gebruikmaken van zonne- of aardwarmte. In principe werkt een wand installatietechnisch dus op dezelfde manier als een traditionele radiator.

 • Hoe verwerk ik Silka Klimaatwandblokken?

  De verwerking van Silka Klimaatwandblokken gaat hetzelfde als die van lijmblokken. Ze kunnen dus handmatig worden verlijmd. Zorg ervoor dat de sleuven recht boven elkaar zitten en verwijder eventuele lijmresten. Werk de sleuven af met kalk- of gipsmortel.

 • Silka levert ook Klimaatwandelementen. Kan ik die zelf verwerken?

  Voor Klimaatwandelementen geldt hetzelfde als voor de standaardelementen van Silka: ze worden in de regel verwerkt door gespecialiseerde lijmbedrijven.