Verankeren

 • Welke verankeringsproducten zijn er?

  Xella levert voor Silka kalkzandsteen een uitgebreid programma (lijm)ankers. Bijvoorbeeld lijmkoppelstrippen, wandankers, dilatatieankers en prik-spouwankers. Bij niet-dragende binnenspouwbladen moeten deze ankers sterk genoeg zijn om de windbelasting te kunnen opnemen. Verder is er de isolatiebevestiging en de randbeveiliging.

 • Hoe veranker ik een wand van Silka lijmblokken?

  U lijmt ankers in de lijmvoegen en verankert op die manier de wand. Zorg ervoor dat ankers in lijmvoegen niet dikker zijn dan 0,75 mm. De daarvoor vereiste lintvoegdikte is 2 mm. Zorg er dus voor dat u de lijmmortel niet te dun aanmaakt. Gebruik de juiste verankeringsmaterialen. Lijm bij starre wandaansluitingen verticaal tenminste één lijmkoppelstrip per 2 lagen. Breng bij wanden vanaf 150 mm dikte twee strips aan. Voor een flexibele wandaansluiting zijn twee typen ankers beschikbaar, afhankelijk van de bouwkundige situatie.

 • Hoe gebruik ik wandankers?

  Een star wandanker gebruikt u bij starre wandaansluitingen. Een dilaterend wandanker gebruikt u bij flexibele wandaansluitingen of als bijvoorbeeld de lintvoegen in wanddelen niet gelijk lopen. U verwerkt één anker om de 2 lagen.

 • Hoe gebruik ik een plafondveeranker?

  Een plafondveeranker gebruikt u voor het aansluiten van niet-dragende scheidingswanden en binnenspouwbladen aan een plafond. U verwerkt één anker per twee blokken. Aan het begin en aan het eind van de wand verwerkt u één anker in de stootvoeg van de Silka lijmblokken.

 • Hoe gebruik ik een dilatatieanker?

  Een dilatatieanker gebruikt u in gevulde dilataties van ongeveer 10 mm om wanddelen aan elkaar te koppelen. U verwerkt één anker per 2 lagen.

 • Hoe gebruik ik een lijmkoppelstrip?

  Een lijmkoppelstrip is er voor het onderling koppelen van wanden of wanddelen. In wanden van 150 mm dikte of minder verwerkt u één lijmkoppelstrip per 2 lagen, in wanden vanaf 150 mm dikte verwerkt u twee lijmkoppelstrips per 2 lagen.

 • Hoe gebruik ik een prik-spouwanker?

  Een prik-spouwanker gebruikt u voor het koppelen van een gelijmd binnenspouwblad met een gemetseld buitenblad. In principe worden 5 à 6 ankers gebruikt per m². Dit kan echter variëren afhankelijk van het type anker, hoogte van de muur, enz…